Wim Houben I Home I Over I Abonneer
Vroeger had elke technologie maar één functie. Films keek je op een videospeler, feiten zocht je op in een encyclopedie, en berekeningen deed je met een rekenmachine.
Eind jaren '70 kwam de computer. Die werd verkocht als multifunctioneel apparaat. Je kon tekst schrijven, je financiële administratie doen, of zelf games ontwikkelen.
De onderstaande advertentie van de Apple II toont een man die zijn computer door de week gebruikt voor zijn onderneming, en in het weekend voor de gezinsadministratie.
Hij kon wel maar één programma per keer draaien. Wou hij wisselen van financiële administratie naar tekstverwerking, dan moest hij een andere diskette insteken.
Met één klik wissel je tussen verschillende programma's en websites. Dat klinkt gebruiksvriendelijk, maar het maakt onze interactie met de computer net minder productief.
Een nieuwe e-mail komt binnen terwijl je een to-do list maakt. En een paar minuten later krijg je een chatbericht terwijl je druk bezig bent aan een presentatie voor morgen.
Die vernippering heeft gevolgen. In een experiment van Sophie Leroy uit 2009 moesten proefpersonen een puzzel oplossen. In het midden van de taak werden ze onderbroken om te starten aan een nieuwe opdracht.
Wat blijkt? Bij een taakwissel blijft het brein deels bezig met de vorige taak, wat de prestatie op de nieuwe taak drastisch vermindert.
Je werkt dus sneller en beter door minder te wisselen van taak.
Hoe doe je dat?
Bijvoorbeeld: mijn dag begint in een notitieboek, een technologie die ik enkel gebruik om mijn dag te plannen.
Deze tekst begint altijd in mijn doosje met notities. Een technologie die ik alleen maar gebruik om verhalen te bedenken.
De computer waar ik nu achter zit gebruik ik om tekst te schrijven. Ik heb hier standaard geen toegang tot het internet. (ik gebruik hiervoor het programma "Cold Turkey")
Deze strategie lijkt misschien aggressief en complex, maar het maakt je net productiever. Het dwingt je om stap voor stap te werken, een werkwijze die compatibel is met het natuurlijk functioneren van het brein.