Wim Houben I Home I Over I Abonneer


Minder is meer

Maart 1845. Henry David Thoreau leent een bijl en wandelt het bos in. Hij kapt een paar naaldbomen en bouwt in de vier maanden die volgen een bescheiden hut.

In juli trekt hij in, en leeft er twee jaar lang zelfvoorzienend. Zijn ervaringen schrijft hij neer in "Walden", een meesterwerk dat figuren als Mahatma Gandhi en Martin Luther King wist te inspireren.

In het eerste hoofdstuk "Economie", staan een aantal tabellen waarin hij documenteert wat het leven in de hut hem kost. Door die kosten te vergelijken met het loon dat hij kan verdienen, ziet hij hoeveel tijd hij moet werken om die levensstijl te bekostigen. Het resultaat? Hij zou één dag per week moeten werken.

De eenvoudige theorie van Thoreau gaat als volgt:

"De kost van een ding is gelijk aan de hoeveelheid tijd die je ervoor moet opofferen."

Deze redenering druist in tegen de moderne manier van denken, die enkel focust op resultaat. Als je als landbouwer met 1 are groenteteelt 1 euro verdient, en 60 are je 60 euro zou opbrengen, moet je 60 are groenten telen want dat brengt meer op.

Onzin, redeneert Thoreau, want je vergeet de kost van het leven mee te rekenen. Zoals hij schrijft in Walden, hebben veel van zijn buren een grote boerderij, maar ook een stressvolle lening en eindeloos hard werk. En voor al dat extra gewicht op hun schouders, hebben ze een betere koperen pot, een moderne blindering voor de ramen, en een bijl van het beste merk.

"Is dat het waard?", vraagt Thoreau zich af.

Zijn theorie werd bedacht in een industrieel tijdperk, maar is verrassend toepasbaar op onze huidige digitale levensstijl.

Wanneer mensen overwegen een nieuwe digitale tool te gebruiken, kijken ze enkel naar de voordelen.

Actief zijn op LinkedIn zorgt af en toe voor een interessante connectie, of presenteert een leuk idee dat je nog nooit gehoord had.

Volgens de moderne gedachtegang is deze opbrengst positief. Hoe meer, hoe beter. Vul je digitale leven met alles wat waarde kan bieden, net zoals de landbouwer zo veel mogelijk groenten teelt.

Maar volgens Thoreau moeten we deze opbrengst altijd afwegen tegen de kost. Hoeveel tijd en aandacht geef je op voor die nieuwe connectie of dat nieuwe idee?

Stel, je spendeert 5 uur per week op LinkedIn. Thoreau zou opmerken dat deze kost véél te hoog is voor de kleine opbrengst die je eruit haalt. Hij zou je aanraden om een mail te sturen naar een interessant persoon en af te spreken voor een koffie. Of maandelijks een lezing bij te wonen en een nieuw gesprek aan te knopen.

Zo bereik je hetzelfde, voor een fractie van de kost.


Referenties