Wim Houben I Home I Over I Abonneer


Gebruik jij social media, of gebruikt het jou?

Als jij - zoals velen, dagelijks gebruik maakt van social media en ervan uitgaat dat dit een belangrijke technologie is, probeer dan het volgende experiment.

Neem een blad papier een maak een lijstje van alle waardevolle dingen die social media aan je leven toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan:

Social media bedrijven wijzen graag naar dit soort lijstjes om hun belang te onderstrepen.

"Het zou dom zijn om onze technologie niet te gebruiken", zeggen ze, "kijk maar naar al die handige dingen die mensen ermee doen!"

Maar er is een tweede stap in dit experiment: Maak nu een eerlijke inschatting van de tijd die je elke week nodig hebt om deze waardevolle functies te benutten.

Voor de meeste mensen ligt het antwoord ergens tussen de 15 en de 30 minuten.

Toch spendeert de gemiddelde Vlaming zo'n 525 minuten of 8,5 uur per week aan social media -en de bijhorende chat-apps.

Dit is de tegenstelling die social media bedrijven liever verborgen houden.

Ze willen dat je zweert bij het idee dat social media nuttig is, en hopen dat je nooit verder nadenkt over de indringende rol die deze platformen spelen in je tijdsbesteding.

Want deze tegenstelling is de ruggengraat van hun verdienmodel.

De meeste mensen kunnen 95% van de waarde uit social media halen door slechts twee keer per week in te loggen op een computer of laptop. Dan kunnen ze foto's bekijken, de laatste gesprekken in de Facebookgroep lezen, of een nieuwe band ontdekken op Instagram.

Dit is gecontroleerd gebruik.

Maar als we social media op deze manier gebruiken, zouden die bedrijven nooit de miljarden verdienen die hun aandeelhouders tevreden stellen.

Wat zij nodig hebben is problematisch gebruik.

Dat gebeurt wanneer je een app opent met een specifiek doel, maar na 30 minuten nog steeds eindeloos aan het scrollen bent.

Zoals Marketing professor Adam Alter vertelt in zijn boek Irresistible, zijn deze producten ontworpen om je psychologische zwaktes uit te buiten.

Denk bijvoorbeeld aan de like button die werd toegevoegd om de onvoorspelbaarheid van het platform te vergroten, waardoor mensen geobsedeerd hun accounts blijven checken.

Of de mogelijkheid om mensen te taggen in je foto's. Een functie die werd bedacht om een nieuwe stroom van sociale goedkeuring te creëren, waardoor we, -ra, ra, ra, vaker in de app gaan kijken.

Met dit in het achterhoofd wordt het duidelijk waarom de kinderen van Steve Jobs geen iPad kregen. Of waarom Chris Anderson, voormalig hoofdredacteur bij Wired, strikte huisregels hanteert voor schermgebruik.

Wat ik voorstel ligt in dezelfde lijn: verander je relatie met social media naar gecontroleerd gebruik.

Gebruik social media, maar doe het gepland, een aantal keer per week, alleen op een computer of laptop.

Wat heb je te verliezen?

Je behoudt alle voordelen die je belangrijk vindt, terwijl je tegelijkertijd 8 uur per week terugwint – uren die je anders zou doneren aan het feestje in Silicon Valley.


Lees verder: